A SABADELL, ESCOLA DE BÀSQUET EN CADIRA DE RODES
Hits

 

Si la temporada 2012-13 hem tingut un volum de quinze jugadors que han treballat conjuntament en totes les sessions, independentment del seu nivell de joc, en la present temporada es diferencia l'escola de bàsquet en cadira de rodes.

Aquesta, haurà de ser el punt de partida per a aquells jugadors novells que vulguin iniciar-se en aquest esport, i que haurà de ser la continuació natural al projecte anteriorment descrit de "Vine a jugar amb nosaltres, descobreix el teu esport".

L'escola de Bàsquet en Cadira de Rodes, ha de tenir com a objectiu prioritari la formació inicial bàsica de l'esportista i no només ha de tractar sobre continguts tècnics, a més el treball dels valors que fomenta l'esport ha de ser fonamental en el creixement del grup de formació.

Dividirem els jugadors que integren aquesta escola en dos nivells de formació:

 

Nivell 0 o formació Bàsica :

Serà aquell esportista que després d'haver tingut una experiència recreativa o rehabilitadora del bàsquet s'inicia regularment en la pràctica sistemàtica del Bàsquet en Cadira de Rodes. Pretenem dotar al jugador de les Habilitats Motrius Bàsiques i Específiques del Bàsquet en cadira de rodes, per a això l'esportista ha d'experimentar sobre la cadira de rodes de competició el major nombre d'experiències motrius amb i sense pilota, així, el treball de les capacitats coordinatives generals en els seus diferents graus de desenvolupament (capacitat de regulació del moviment, capacitat d'adaptació i canvis motrius) serà prioritari. En aquest nivell l'estrès competitiu a què s'enfronta el jugador és nul.

 

 

Nivell 1 o formació Inicial

Un cop el jugador tingui un control bàsic dels aspectes tècnics de joc (control de cadira, domini del bot, passi i llançament), i dels aspectes espacials del joc col·lectiu, seguirem treballant sobre les capacitats coordinatives especials (capacitat d'orientació, de reacció, de ritme..) i incidirem sobre el treball tàctic individual (presa de decisió sobre superioritats numèrica simples en la seva orientació ofesiva -defensiva) i aspectes tàctics col·lectius en el seu aspecte reduït (2x2 al 3x3). Iniciem un treball paral·lel de condició física on el treball compensatori de Força i la Resistència Aeròbica general són els punts de partida. S'introduirà el jugador en sistemes competitius simples, adaptant el nivell del jugador a la competició. Els jugadors d'aquest nivell participaran a trobades amistoses amb altres escoles esportives (Ameb Madrid, Lagun Aro Bilbao, Cai Saragossa ) i participarem a nivell oficial en el Campionat d' Espanya d'Escoles de Bàsquet en Cadira de Rodes promogut per la FEDDF. A més aquells jugadors més avançats d'aquest nivell seran convocats per jugar la Lliga Catalana organitzada per la FCEDF completant així l'equip amb jugadors que participen en la lliga de Primera Nacional.

L'escola entrenarà 3 hores setmanals de pista distribuïdes en 1h 30 ' dos dies a la setmana.

 

 

El següent pas en la formació de tot jugador de bàsquet en cadira de rodes és optimitzar el seu rendiment davant una competició que li estimuli a seguir millorant dia a dia en els aspectes més complexos del seu esport. És per això , que el nostre club CE Sant Nicolau aposta per fer un pas més a nivell competitiu i en la propera temporada 2013-2014 estarem presents amb un equip, en la lliga de Primera Nacional organitzada per la FEDDF.

Encara que coneixem de primera mà l'augment del nivell competitiu de la pròpia competició, creiem fermament en un projecte de formació des de la competició. Per a això, no hem d'allunyar del projecte inicial de la present temporada, on el nucli de l'equip està format per jugadors en etapa formativa però, forçarem la introducció d'algun jugador amb més experiència competitiva que possibiliti un model de joc més sòlid.

Per aquest motiu, seguim treballant en diferents models formatius dins del propi equip de competició, dividint el grup en jugadors:

 

Nivell 2 o de Formació especial

Dotarem el jugador d'un model d'entrenament on es relacionin les capacitats coordinatives específiques de l'esport, potenciant aquells patrons motors que encara no siguin dominats pel jugador. Desenvolupant sessions d'entrenament de desenvolupament de l'estructura coordinativa, cognitiva i condicional conjuntament i integrada en pista.

 

 

Comparteix aquest article