Ja tenim amb nosaltres la primera entrada al blog de Nutrició LAU: Com ha de ser l'alimentació de l'esportista que practica un esport com el Bàsquet? Cal que consumeixi suficients hidrats de carboni i electròlits abans-durant i després dels partits o entrenaments per potenciar el seu rendiment i resistència. Lo òptim és menjar 2 hores abans del partit, per augmentar les reserves d’energia.
Consumir hidrats de carboni baixos en índex glucèmic com avena, arròs integral, pasta integral, quinoa, pa artesà, per maximitzar el seu rendiment. Cal incloure proteïna magra i grassa favorable (oli d'oliva / fruits secs). S’hauria d’evitar els hidrats de carboni senzills que provinguin de farines refinades o sucres ja que activarien la insulina de manera molt significativa, incidint en el l'acumulació de grassa i la inflamació fet que podria fer augmentar el risc de lesions. Vigilar també els fregits i greixos molt saturats pre-partits ja que es digereixen lentament i poden crear una sensació de indigestió durant el joc. Mencionar a la vegada que àpats amb un gran contingut en fibra poden causar gasos o molèsties gastrointestinals durant el transcurs d'un partit, millor evitar-los.
Si parlem de què podríem ingerir DURANT el mateix partit una molt bona estratègia seria prendre una beguda que contingui fructosa per poder mantenir el rendiment al llarg de tot l'esforç.
L’objectiu post partit sobretot és fer una bona recàrrega dels dipòsits de glucogen, promoure el creixement i reparació cel·lular més una rehidratació. Els primers 60’ post partits són molt importants ja que s’aconsegueix una major assimilació dels nutrients. Possibles exemples d’una bona recuperació serien:
Exemple:
- Ametlles + 1 iogurt.
- Plàtan + 3-4 rodanxes de gall d’indi
- Barreta de cereals + 4-5 dàtils
El mes següent veurem estratègies d'hidratació del jugador/a de bàsquet. També parlarem de factors que poden influir en la pròpia hidratació de l'esportista, com ara el clima, edat, sexe…