Nova entrada al Blog de la Secció de Nutrició LAU. En aquesta ocasió, i aprofitant l'arribada de les estacions més fredes de la Temporada, parlem sobre como afrontar l'alimentació en aquestes èpoques on la temperatura baixa, i per tant, el nostra organisme ha de fer front a diverses amenaçes cap al seu benestar. Article molt interessant per mantenir una bona salut.

Alimentació en època de fred

És important cobrir les necessitats energètiques i nutricionals durant tot l'any, però més en aquesta època a causa de que l'organisme consumeix més energia per poder produir calor i així augmentar la temperatura corporal. A més és freqüent quan arriba el fred l'aparició de refredats, grips ... pel que es recomana augmentar el consum d'aliments d'origen vegetal com són fruites i verdures riques en vitamines i minerals. Se sap que espècies com el pebre de caiena, que podem afegir en sopes i guisats, augmenta lleugerament el metabolisme.

Un aliment en estat líquid ens produeix més sensació de calor que un aliment sòlid i això és degut al fet que els aliments en estat líquid mantenen durant més temps la temperatura elevada.

Un plat que ens proporciona calor, no ha de necessàriament ser més calòric, podem fer un guisat de llegums amb verdures que no són aliments molt calòrics i combinar-ho amb una peça de fruita com a postres. 

Un dels factors que hem de tenir en compte, més durant l'hivern, és el nostre estat d'hidratació. És habitual que notem una disminució de la nostra sensació de set, sent important augmentar la nostra ingesta hídrica combinada amb aquest augment d'aliments com brous, sopes, cremes que ja ens estan aportant líquids. Un dels símptomes característics dels refredats, grips, pneumònies, malalties típiques d'èpoques fredes, és l'augment de la mucositat, de manera que una bona ingesta hídrica ens ajudaria a eliminar-los o a diluir-los.